first_img Tabares de Cala House / Alejandro Beautell Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/801951/casa-tabares-de-cala-alejandro-beautell Clipboard Spain CopyAbout this officeAlejandro BeautellOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationSan Cristóbal de la LagunaSpainPublished on July 29, 2018Cite: “Tabares de Cala House / Alejandro Beautell” [Casa Tabares de Cala / Alejandro Beautell] 29 Jul 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceGlass3MSun Control Window Film in MarkthalSinkshansgroheBasin FaucetsPaintSTAC BONDComposite Panel Finishes – MetallicsConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenWindowsVEKAWindows – SOFTLINE 70 ADUrban ShadingPunto DesignPavilion – CUBEDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Hinged Door | AlbaWoodHESS TIMBERTimber – GLT BlockGreen FacadesSempergreenLiving Wall – SemperGreenwallMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream CopyHouses, Renovation•San Cristóbal de La Laguna, Spain Area:  312 m²Quantity Surveyor:Eloy FernándezDrawing:Flavio Dorta & Manuel RosadoConstructor:Víctor Rodríguez e HijosArchitect In Charge:Alejandro BeautellCity:San Cristóbal de La LagunaCountry:SpainMore SpecsLess SpecsSave this picture!© José OllerRecommended ProductsFiber Cements / CementsULMA Architectural SolutionsPaper Facade Panel in Leioa School RestorationDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteFiber Cements / CementsApavisaTiles – Nanofusion 7.0WindowsSolarluxSliding Window – CeroText description provided by the architects. The renovated single family house is located in the historical city center of La Laguna, Tenerife, which is a UNESCO World Heritage Site. Priori to the renovation, the house was ruined due to the abandonment which it had suffered for decades.Save this picture!© José OllerIt is a traditional patio-house with a structure of massive walls covered by a wooden structure made of Canarian pine called tea. Its composition is simple and its strictly simetric facade still shows the dignity of an old house of the 18th  century. During the course of years the house had been transformed, enlarged, and sometimes damaged.Save this picture!SectionThe back part of the house had undergone an enlargement in the middle of 20th century.Save this picture!© José OllerThe intervention has consisted of the integral rehabilitation of the building, to give it back its use as a single-family house. When it comes to the back part of the building, the most recent volume was maintained, while its distribution was remodeled in order to adapt it to the current needs of the owners.Save this picture!© José OllerThe patio of the house was covered by overhanging metal and glass structure. A new steel staircase, which provides an access to the rooftop terrace, was designed in the same position as the pre-existing one.The covering of the patio made possible to open the gallery and the main staircase, which is decorated with railing of tea pine wood. Such remodeling favours the spatial understanding of the house and the view over its characteristic elements.Save this picture!© José OllerIn the back facade, previosly blind, there were introduced new windows and doors to provide light and ventilation to the rooms, and which are creating a new, modern facade facing the backyard square.Save this picture!© José OllerThe ancient roof, given the advanced deterioration of its wooden structure, had to be completly disassembed and restorated fully respecting and retaining its typology and layout. The ancient tiles that were in good condition were used as covers of the new ones in order to preserve the aged appearance and the homogeneity of the roof cover.Save this picture!Cortesía de Alejandro BeautellHowever commited to contemporaneity, the design recovers the historical building, restoring its residential use, respecting its values and adapting it to the current needs.Project gallerySee allShow lessHow to Calculate the Thermal Transmittance (U-Value) in the Envelope of a BuildingArticlesHouse in Douro Valley / MJARC ArquitectosSelected Projects Share Architects: Alejandro Beautell Area Area of this architecture project Save this picture!© José Oller+ 30Curated by Danae Santibañez Share Tabares de Cala House / Alejandro BeautellSave this projectSaveTabares de Cala House / Alejandro Beautell ArchDaily “COPY” “COPY” Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/801951/casa-tabares-de-cala-alejandro-beautell Clipboardlast_img read more